Marta Forsberg
20190406_162010_edited1

M A R T A   F O R S B E R G

Light Colours (2016)

Ljusinstallation:

LED-ljusslingor och max/MSP ljudteknik

This Room

8/6-7/7 2017Marta Forsberg (1989) arbetar som tonsättare, ljudkonstnär och musiker inom installationskonst, drone-musik och friimproviserad musik. Född i Härnösand och utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt The Fryderyk Chopin University of Music i Warszawa.


Under de senaste åren har Marta bland annat ljudsatt ett opera-performance på Folkoperan i Stockholm, skapat ljuddesign för en konstutställning på Länsmuseet i Härnösand, komponerat längre verk för ensembler i Sverige och i Tyskland, samt skrivit musik till dokumentärfilm. Hennes musik har presenterats vid festivaler och konserter i Sverige (bl.a. Stockholms Konserthus, Fylkingen, Harp Art Lab och Göteborgs konsthall), Tyskland, Danmark, Island, England, USA och Polen.


Marta medverkar kontinuerligt som violinist och violast i ett flertal ensembler inom jazz, friimproviserad musik och elektronika. Utöver hennes rent konstnärliga verksamhet verkar hon aktivt som medlem i och initiativtagare till Konstmusiksystrar, en organisation som arbetar för jämställdhet i Sveriges konstmusikscen. Under Konstmusiksystrars vingar har hon organiserat internationella konferenser, musikkurser för unga, föreläsningar, festivaler och konserter.


Marta finner sitt musikaliska material genom att noggrant studera de allra minsta detaljerna i de ljud som bor i ton, ackord och brus – som att “zooma in” på mikroskopiska processer. Genom att betrakta ljudet från många olika perspektiv uppstår nya sätt att lyssna till och vara med det.


Marta strävar efter att ge upphov till ett rum där alla, både musiker och åhörare, får en chans att omslutas av upplevelsen av att befinna sig i musiken. Här blir rumslighet och närvaro viktiga aspekter av framförandet. Under senare år har hon därför även arbetat med att visualisera musiken med hjälp av ljusskulpturer. Det här är ett sätt att förflytta fokus från artisten på scenen till den kollektiva närvaron, i ljudet och i rummet.


På Galleri Majkens presenterar hon verket Light Colours (2016). Med LED-ljusslingor interagerade med Max/MSP ljudteknik undersöker verket mörker, ljus och färg. Det utgör också en plats som står för trygghet, vila och asyl.


www.martaforsberg.com


   

PAST EXHIBITION:


DOMESTIC SYSTEMIC PANDEMIC

-Konstnärer mot patriarkalt våld


DETROIT GALLERY  | 21-28 Nov 2020


WITH AMNESTY LATINAMERIKA, LA DEKOLONIALA! PEACEWORKS STOCKHOLM SCHOOLS FOR FUTUREG A L L E R I    M A J K E N S

info(a)gallerimajkens.se | +46(0)739858513 | Insta: @gallerimajkens |  FB: Galleri Majkens | GALLERI MAJKENS-FOR FEMINIST AND QUEER PRACTICES


© Galleri Majkens / Web design: M. Blom 2021