Paulina Simon

Vill du stötta oss / Do you wish to support us?

Swish to: 0739858513 Thank you!

P A U L I N A S I M O N

Magna Mater (2017)

c-print, 70x100 cm

MOTHERS - The Personal is Political

2/11-10/12 2017

 

 

Self-portrait (2018)

Installation, nail polish on gravel

100x200 cm

(Featured during off-season)

 

 

 

”Fotografiet föreställer en kvinnohand hållande en sfärisk lins i kristall framför ett mindre, gråsvart objekt som förstoras i kristallen, flyter ut i glasets bild och blir svårdefinierbar. Verkets titel Magna Mater anspelar på

”den stora modern” eller ”urmodern”: under antiken den grekisk-romerska gudinnan Kybele. Hon är vildmarkens, stenens och bergets gudinna och har ofta en meteorit eller en svart bergart som symbol. Enligt frygisk kultur var Magna Mater medlaren mellan olika världar och skapade ordning mellan det vilda och det civiliserade, men även mellan dödsriket och jordelivet.

Det är inte en vetenskaplig granskning med förstoringsglas vi ser på fotot, utan en annan form av betraktande, där även en del av rummet inkluderas i linsens reflektion. Geologi har studerats i århundraden, framför allt av män, men här är det en kvinnlig konstnärs hand, optiska instrument och text, som tar plats i sin egen undersökning av en liten sten.”

 

(Statement, P. Simon)

 

 

Paulina Simon (1975) är fotograf och konstnär som bor och är verksam i Stockholm. Hon har en BA i Fine Art med fotografisk inriktning från Goldsmiths (2001-2004) och har även studerat vid Konstfack, Stockholm (2009-2010). Tidigare har hon ställt ut på bland annat Arboga Museum, Vaxholms rådhus och Studio Ekeby på Hornsgatan i Stockholm.

 

Hennes konst utgår främst från fotografi och det visuella, men undersöker även rumslighet och förvandlingsprocesser. Det blir ofta en blandning av analog och digital teknik, eller olika kombinationer av material, som sedan kan samverka i en installation eller performance.

 

 

 

During the winter off-season when the gallery and café were closed, we opened up the empty gallery space for a one day photo-shoot with Paulina Simon. She meticulously installed a self-portrait which consisted of hand painted gravel in nail polish (approx. 1 x 2 M).

 

"The gravel portrait might be that of a female explorer, or simply a female artist claiming gallery space, thus questioning a male-dominated area."

 

(statement, P. Simon)

 

 

 

 

 

 

 

GALLERI MAJKENS IS A FEMINIST ART GALLERY