GALLERI MAJKENS IS A FEMINIST ART GALLERY 

Fine/pigment liner på

papper och digitala tryck

RHIZOMER

1/9-15/10 2017Erik Rosman (1977) är en grafiskt orienterad konstnär. Han har tidigare bland annat ställt ut på Galleri Kocks, WASA konsthall i Finland, Kulturhuset och APA Gallery.
”Mina bilder skapar jag med hjälp av regler. Varje teckning är resultatet av en process där metoden är förutbestämd men utfallet okänt. Jag bygger bilderna stegvis. Antal linjer, vinklar och färg följer det aktuella regelverket. Utgångspunkten är som ett frö eller en bit programkod som jag repeterar för att generera fram bilden.


Jag bygger gradvis på de element som skapar teckningen. Det är spännande hur de individuella formerna i relation med varandra skapar helheten, särskilt när det de beskriver är abstrakt och okänt. Resultatet är i gränslandet mellan det intetsägande och det beskrivande, som en ögonblicksbild av hjärnans första tolkning av något okänt.


Jag följer en rytm när jag tecknar. Flyttar blicken regelbundet, i lagom takt för att behålla fokus men med en sådan fart att jag medvetet tappar överblicken. Jag kommer in i en sorts meditation. Ett myller av former gör bilden ständigt förnybar. Den blir rörlig och levande och som en reflex bygger ögat hela tiden nya grupper och sammanhang av delarna.


I min konst ser jag något bortom mig själv som känns stort och främmande, som en naturkraft som jag lurar fram och leker med. Jag har alltid fascinerats av slump och återkommer ständigt till den som ett verktyg i mitt arbete. Bilderna är ibland tidskrävande och jag får vara uppslukad av dem länge. Repetitionerna och formerna som ekar sig själva får mig att tänka på något evigt, som ett brus, ett sorl eller antimateria.” (Statement, E. Rosman, 2017)erikrosman.tumblr.com